31 Mayıs 2015 Pazar

Ünlülerin Koleksiyonları(Jay Leno)

Gelmiş geçmiş en büyük araba ve motorsiklet koleksiyonuna sahip olan dünyaca ünlü komedyen Jay Leno 'nun garajı benim gibi bütün otomobil meraklılarını kıskandıran bir koleksiyona sahip.Önceden bahsettiğim gibi benim gibi birçok insan model arabalar biriktirirken Jay Leno'nun ki gibi bir koleksiyon akıl alacak gibi birşey değil aslında da neyse.

         200 civarında araçtan bahsetmek istemiyorum ancak bu koleksiyonun en nadide parçalarını sizinle paylaşmak isterim zira her otomobil tutkununun bunları öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum.Aralarında Ferrari'lerin Lamborghini'lerin cirit attığı,1905 yılından başlayıp günümüze kadar kimsenin görme şansına sahip olmadığı arabalardan bazı kareleri paylaştım sizlerle ancak 
jay leno's garage bağlantısını ziyaret ederek bu koleksiyonun detaylarını öğrenebilirsiniz ki bence hemen gözatın;)



















Koleksiyon Yapmak

     
 Koleksiyon Nedir ?
            
       Koleksiyon yapmak bir insanın ilgisini çeken nesneleri ve materyalleri (para,pul,antika,oyuncak,dvd,kaset,plak vb) zaman içerisinde büyük bir zevkle bir araya getirerek muhafaza etmesidir.Koleksiyonculukta yanlış yapılan bazı şeyler vardır.Bunlardan biri sabırlı olmamaktır.Sabırla geniş bir zaman içerisinde çeşitli yerlerden alınan veya toplanan objeler bu işin en büyük zevkini oluşturmalıdır.O koleksiyonun yavaş yavaş büyümesini ve gelişmesini izlemek bir koleksiyoncuya en büyük hazzı veren şeydir.Ve o koleksiyoner için en üzücü şeylerden biri de biriktirdiği parçalardan eksik olanı bulamaması veya sahip olamamasıdır.

         Bir toplayıcı ya da koleksiyonerseniz eğer bunun bir hobi olduğunu unutmamanız gerekir.Bu hobi saplantınız haline geliyorsa biraz yavaşlamanızda fayda olacaktır.Yoksa cebinizdeki paranız siz engelleyemeden bitmeye başlar ve yaptığınızdan da pek keyif alamazsınız.

         Yanlış yapılan bir diğer şey ise birden çok objenin koleksiyonunu yapmaktır.Açıkçası benim de yaptığım bir hatadır bu.Tecrübelerimle sabit olduğundan dolayı söylüyorum bu biyerden sonra istifçiliğe kadar ilerleyebilir ve evinizden bir çöp bile atamamaya başlarsınız:)))

          Benim de çoğu insan gibi eski araba koleksiyonu yapma hayalim var ancak şu an için bu imkansız olduğu için bunu 1:18/1:24 Diecast model arabalarla yapıyorum.Ancak bu koleksiyonumun yanı sıra açılmamış 90'lı yılların starwars oyuncakları,yine kutusunda 80'lerin ve 90'ların Matchbox ve Burago arabaları; eski yabancı ve yerli,madeni ve kağıt para koleksiyonum; ufakken başlayıp sonunun gelemeyeceğini öngördüğüm ufak bir pul koleksiyonu;elektronik eşyaların çoğunlukta olduğu antika koleksiyonum var.Emin olun bu kadar şey toplayınca evde yer kalmamaya başladı ve kendimi 1-2 gruba yönlendirdim.
     
          Nelerin Koleksiyonunu Yapabilirsiniz? Başlangıç olarak bir kaç öneri sizlere:)
        
         Koleksiyon Çeşitleri:
  • Pul
  • Para
  • Metal kutular
  • Kibrit Kutusu
  • Şişe 
  • Plak,kaset,cd-dvd
  • Oyuncak(araba,figure,bebek,tren,uçak)
  • Antika objeler
  • Çanak,çömlek,bardak
  • Avcılık ve savaş eşyaları(Tabanca,tüfek,kılıç,ok-yay,mermi)
  • Peçete
  • Spor eşyaları(Özellikle ünlü sporcuların imzalarını taşıyanlar)
  • Saat
  • Kitap
Bu listenin sonu yok.Aklınıza ne geliyorsa hatta canınız neyi biriktirmek istiyorsa onun koleksiyonunu yapabilirsiniz...

Bugünlük BitBazaar'da anlatacaklarım bu kadar:)Aklıma geldikçe sizlere yardımcı olmaya çalışacağım herkese iyi koleksiyonlar:)

Antika Nedir?

Antika, maddi değeri olan eski eşya demektir. Bir eşyanın ya da sanat yapıtının "antika" sayılabilmesi için yaşlı olmasının yanında az bulunur özellikte olması gerekir. Ne var ki her eski eşya da antika sayılmaz.
Antikalar ünlü bir kişiye ya da belli bir tarihsel döneme ait olabilir. Yalnızca iyi korunmuş eşyalar da zamanla antika değeri kazabilir. Bunlar resim ya da heykel gibi sanat yapıtları, mobilya ya da kap kacak gibi ev eşyaları olabilir. Bazı insanlar yalnızca güzel buldukları, bazıları ise sonradan değerleneceğini bildikleri için koleksiyonlar oluştururlar. Aradan uzun zamanın geçmesiyle bu koleksiyonun parçaları birer antika özelliği kazanır. Antikalar ender bulundukları için değerlidir.
Antikalar yapıldıkları yer ve zamana göre adlandırılabilir. Bir İngiliz antikası, Kral George ya da Kraliçe Victoria dönemlerinde yapıldığı için onların adıyla anılabilir. Bir Fransız antikası XV. Louis ya da Napolyon dönemiyle ilişkilendirilebilir. 12. yüzyıl Anadolu Selçuklurahlesi yapıldığı dönem, 16. yüzyıl İznik çinisi yapıldığı yerden dolayı özel değer taşır. Bir eşyanın antika sayılabilmesi için yapıldığı yerin ve zamanın kanıtlanması gerekir. Pek çok eşyada hangi fabrikada yapıldığını ya da hangi ustanın elinden çıktığını belirten bir işaret bulunur ve bu durumda eşyanın antikalığı kuşku götürmez. Üzerinde işaret bulunmayan antikaların nerede ve ne zaman yapıldığını ise, uzmanlar malzemesine, modeline, renklere ve yapımındaki ustalığa bakarak anlayabilirler.
Koleksiyoncuların en çok ilgi gösterdikleri bazı antikalar şunlardır: Cam eşya; saatler; metal eşya; mobilyaseramik ve porselen eşya; halı ve kilim.Eski gümüş , mobilyalar , halı , kilim , işlemeli bez , kadife bezler , yatak örtüleri , bakır eşyalar , avizeler , tablolar , resimler , kartpostallar , efemeralar , pul , eski paralar , radyo , telefon , daktilo , eski mekanik eşyalar , el yazması kitaplar , eski çizgi romanlar , taşplak , eski plak ve pikaplar , askeri kıyafetler , kılıç , kama , eski madalya ve nişanlar.
Antika objelerin ekspertizi için müzelerden ve ekspertiz şirketleri tarafından yapılır. 100 yaşın üstündeki Türk objelerin yurtdışına çıkarılması yasaktır. Toprakaltı eserler müzelerden alınan koleksiyoner defterlerine işlenerek koleksiyonerler tarafından koruma altına alabilir. Toprakaltı eser bulanların en yakın müzeye haber vermesi gerekmektedir.(Vikipedi'den alıntıdır)